Дослідження впливу сил різання при точінні на якість оброблюваної поверхні - Корнелюк, Юрій Іванович (Луцьк : ЛНТУ, 2023)
Робота присвячена питанням вивченню впливу сил різання на якість поверхні при токарній обробці. Розуміння закономірностей параметрів різання та якості поверхні дозволить підбирати режими різання таким чином, щоб задовільнити задані вимоги щодо якості при найбільш ефективній обробці. Сили, що діють на заготовку в процесі різання є динамічно змінними тому їх фіксація повинна здійснюватись експериментальним методом. В роботі було виконано комплекс наукових та теоретичних досліджень результати яких дали змогу оцінити вплив параметрів різання на якість поверхні заготовки. Отримані результати можуть бути виконані при проектуванні технологічних процесів для оптимізації параметрів різання з метою отримання максимальної ефективности.

Understanding the regularities of cutting parameters and surface quality will allow us to select cutting modes in such a way as to meet the specified quality requirements with the most efficient processing. The forces acting on the workpiece during cutting are dynamically variable, so their fixation should be carried out by an experimental method. In this work, a set of scientific and theoretical studies was performed, the results of which made it possible to assess the effect of cutting parameters on the surface quality of the workpiece. The obtained results can be used in the design of technological processes to optimize cutting parameters in order to obtain maximum efficiency.
This paper is devoted to the study of the influence of cutting forces on surface quality during turning
Keywords: точіння; режими різання; динамометр; сила різання