Комп'ютерні мережі - Багнюк, Наталія Володимирівна (Луцьк : ЛНТУ, 2026)
Конспект лекцій з дисципліни «Комп’ютерні мережі» розроблено відповідно до чинної освітньої програми підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 123 (F7) «Комп’ютерна інженерія». Матеріал конспекту спрямований на формування у студентів системного розуміння принципів побудови комп’ютерних мереж, їх архітектури, протоколів взаємодії, механізмів адресації, маршрутизації та комутації, а також засобів віртуалізації, автоматизації й мережевої безпеки. Стрімкий розвиток інформаційних технологій, цифровізація суспільства та зростання обсягів передавання даних зумовили провідну роль комп’ютерних мереж у сучасному світі. Сьогодні мережеві технології є основою функціонування Інтернету, корпоративних інформаційних систем, хмарних сервісів, систем дистанційного навчання, електронного урядування та кіберфізичних систем. Уміння проєктувати, налаштовувати, адмініструвати й забезпечувати безпеку комп’ютерних мереж є однією з ключових компетентностей фахівця з комп’ютерної інженерії. У конспекті послідовно розглянуто основні етапи розвитку комп’ютерних і телекомунікаційних мереж, класифікацію мереж, моделі OSI та TCP/IP, принципи фізичної й логічної адресації, топології мереж, роботу протоколів різних рівнів, особливості локальних, глобальних і бездротових мереж, технології VLAN, VPN, а також сучасні підходи до віртуалізації та автоматизації мережевої інфраструктури. Окрему увагу приділено питанням мережної безпеки, контролю доступу та захисту інформації. Матеріал подано у логічно впорядкованому вигляді з урахуванням поступового ускладнення тем, що дає змогу студентам поетапно засвоювати теоретичні основи та готуватися до практичного застосування знань у лабораторних роботах і майбутній професійній діяльності. Конспект може бути використаний для підготовки до лекційних занять, самостійної роботи, виконання контрольних заходів і підсумкової атестації.
Keywords: Комп'ютерна мережа; топологія; ip-адреса; протокол; комутація; маршрутизація