Вплив електронної комерції на інновації бізнес-моделей та нові технології продажу на ринку - Ліпич, Любов Григорівна (Київ : Гельветика, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню впливу електронної комерції на еволюцію бізнес-моделей та інтеграцію новітніх технологій продажу в сучасних ринкових умовах. У контексті глобалізації та стрімкого розвитку цифрових технологій електронна комерція виступає ключовим фактором, що сприяє оптимізації бізнес-процесів, покращенню ефективності операцій та змінам у підходах до взаємодії з кінцевими спожи-вачами. Особлива увага зосереджена на аналізі інноваційних технологій, таких як штучний інтелект, великі дані, автоматизація операцій та інші сучасні рішення, що дозволяють підвищити якість обслуговування спо-живачів, знизити витрати та забезпечити індивідуалізований підхід до продажу товарів і послуг. У роботі також розглядається вплив електронної комерції на зміну споживчих звичок, підвищення вимог до зручності та швидкості здійснення покупок, а також адаптацію бізнесів до цих змін для підтримки конкурентоспро-можності. Окрім того, автори аналізують потенційні виклики, з якими стикаються компанії при впровадженні нових бізнес-моделей в умовах цифрової економіки, та оцінюють їхній вплив на ринок. На основі сучасних трендів стаття робить прогноз щодо розвитку електронної комерції, підкреслюючи значення глобальних еко-номічних змін та майбутніх інновацій, які визначатимуть конкурентні переваги на ринку

This paper explores the significant impact of e-commerce on business model innovations and the adoption of cutting-edge sales technologies in the global market. Methods. The study involves analytical observation and synthesis of current trends in digital commerce, focusing on the application of technologies such as artificial intelligence, big data, blockchain, and augmented reality within modern business practices. Results. One of the most profound changes driven by e-commerce is the shift from traditional brick-and-mortar stores to digital platforms. This shift has necessitated the transformation of business strategies, requiring companies to adapt their organizational structures, supply chains, and marketing approaches. AI, big data, blockchain, and AR/VR have each contributed to improvements in customer personalization, transaction security, decision-making, and the shopping experience. Scien-tific novelty. The paper provides a comprehensive analysis of how the synergy of digital technologies and e-commerce platforms is fostering new business paradigms, offering insights into the systemic transformation of retail models and strategic decision-making. Practical significance. Companies that embrace these technological innovations are better positioned to stay competitive in a rapidly evolving digital market. The findings support businesses in identifying key technological tools and strategies that enhance customer engagement, reduce costs, and drive sustainable growth
The impact of e-commerce on business model innovations and new sales technologiesin the market
Keywords: електронна комерція; бізнес-моделі; інновації; цифрові технології; продаж; автоматизація; штучний інтелект; великі дані; цифрова економіка; споживча поведінка; технології продажу; конкуренція; бізнес-стратегії; трансформація; маркетинг; інтернет-комерція; новітні технології; цифрові інструменти; адаптація бізнесу; конкурентоспроможність