Інвестиційне забезпечення розвитку економіки Західного регіону України в контексті сталого розвитку - Шубалий, Олександр Михайлович; Туревич, Лілія Миколаївна (My University, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю активізації інвестиційного забезпечення розвитку економіки Західного регіону України в умовах воєнних викликів, структурної трансформації національної економіки та реалізації принципів сталого розвитку. В умовах релокації підприємств, зміни логістичних потоків та зростання ролі регіональної економіки особливого значення набуває формування ефективних механізмів залучення та використання інвестиційних ресурсів. Метою дослідження є обґрунтування напрямів інвестиційного забезпечення розвитку економіки Західного регіону України в контексті сталого розвитку. Методичну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи економічного аналізу, зокрема системний підхід, економіко-статистичний аналіз, метод порівняння, графічний та табличний методи, а також метод узагальнення. Інформаційною базою дослідження стали офіційні статистичні дані Державної служби статистики України, нормативно-правові акти та наукові праці вітчизняних учених з проблематики інвестиційного розвитку регіонів. У результаті дослідження проаналізовано динаміку капітальних інвестицій у Волинській, Львівській, Івано-Франківській, Рівненській, Закарпатській, Тернопільській та Чернівецькій областях упродовж 2015-2024 років. Встановлено, що найбільший обсяг інвестицій зосереджений у Львівській області, що пов’язано з розвитком транспортно-логістичної інфраструктури, IT-сектору та індустріальних парків. Визначено, що Західний регіон України в умовах війни посилив роль стратегічного логістичного та інвестиційного центру держави завдяки релокації бізнесу та близькості до кордонів Європейського Союзу. Отримані результати підтверджують доцільність використання комплексного підходу до формування регіональної інвестиційної політики з метою забезпечення сталого економічного розвитку Західного регіону України.
Keywords: економіка; інвестиційне забезпечення; регіональна економіка; капітальні інвестиції; сталий розвиток; Західний регіон України