Дослідження та аналіз інструментів перевірки доменів та ІР на вразливість - Омельчук, Анастасія Андріївна (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра складається з вступу, 3 розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел, додатків (згідно структури кваліфікаційної роботи, затвердженої кафедрою). У магістерській кваліфікаційній роботі проведено дослідження та аналіз сучасних інструментів перевірки доменних імен та IP-адрес на наявність кіберзагроз і вразливостей. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості кібератак, поширенням шкідливих вебресурсів і необхідністю забезпечення високого рівня інформаційної безпеки в умовах активного розвитку цифрового простору. У роботі розглянуто принципи функціонування платформ VirusTotal, AbuseIPDB, Shodan та інших сервісів відкритої аналітики, які надають змогу виявляти шкідливу активність, аналізувати репутацію мережевих об’єктів і здійснювати моніторинг у реальному часі. На основі проведеного аналізу розроблено платформу, що реалізує автоматизовану перевірку доменів та IP-адрес із використанням зазначених сервісів. Система забезпечує збір, обробку та структурування даних, формування звітів у форматі PDF, а також інформування користувача про результати перевірки безпосередньо у середовищі Telegram. У роботі розроблено архітектуру програмного забезпечення, визначено його функціональні та нефункціональні вимоги, описано процес інтеграції із зовнішніми API та формування звітності.
RESEARCH AND ANALYSIS OF TOOLS FOR DOMAIN AND IP VULNERABILITY ASSESSMENT
Keywords: Telegram-бот; платформа; кібербезпека; IP-адреса; домен; OSINT; VirusTotal; AbuseIPDB; Shodan; PDF-звіт; автоматизація