Екологічні засади організації природоохоронних територій України в умовах євроінтеграції - Голян, Василь Миколайович (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
У дослідженні розкрито теоретико-методичні підходи та інституційні засади організації природоохоронних територій в умовах євроінтеграції. Природоохоронні території обґрунтовано як ключовий елемент екологічної інфраструктури держави, що забезпечує збереження біорізноманіття, підтримання екологічної рівноваги та реалізацію принципів сталого розвитку. Здійснено системний аналіз нормативно-правової регламентації та режимів їх використання, визначено пріоритети екологічно орієнтованого функціонування з урахуванням сучасних викликів. Проаналізовано основні тенденції використання природоохоронних територій України, окреслено проблеми їх ефективного управління та особливості адаптації національної системи охорони природи до європейських стандартів. Обґрунтовано необхідність удосконалення механізмів планування, моніторингу та контролю за використанням природних ресурсів у межах таких територій. Сформовано екологічні засади організації природоохоронних територій України в умовах євроінтеграційних процесів. Запропоновано напрями вдосконалення управлінських підходів і інституційного забезпечення, спрямовані на підвищення ефективності охорони довкілля та гармонізацію національної політики з європейськими екологічними вимогами.
Keywords: природоохоронні території; екологічні засади; природнозаповідний фонд; євроінтеграція; публічно-приватне партнерство; лісове господарство; біорізноманіття