МОДЕРНІЗАЦІЯСТРАХОВОГОРИНКУУКРАЇНИВКОНТЕКСТІЄВРОПЕЙСЬКОЇІНТЕГРАЦІЇ - Ліпич, Любов Григорівна (My University, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз процесів модернізації страхового ринку України в контексті європейської інтеграції та безпрецедентних викликів, спричинених повномасштабною війною. Європейську інтеграцію страхового ринку визначено як процес наближення національного законодавства, наглядових практик і бізнес-моделей до acquis ЄС, перед усім вимог директив Solvency II та Insurance Distribution Directive (IDD). Проаналізовано сучасний стан страхового ринку України, зокрема тенденції до скорочення кількості страховиків і зростання концентрації, домінування ризикового страхування та недостатній розвиток довгострокових видів страхування. Особливу увагу приділено впливу війни на попит, структуру страхових виплат і здатність компаній виконувати зобов’язання, а також роліанти кризових заходів держави та Національного банку України узбереженні фінансової стійкості галузі й відновленні перестрахувальних зв’язків. Центральне місце в дослідженні посідає аналіз регуляторної модернізації, пов’язаної з реформою «спліт», ухваленням нової редакці їЗакону України «Прострахування» No1909-IX та впровадження мризик-орієнтованого нагляду. Обґрунтовано стратегічні напрями подальшого розвитку страхового ринку, зокрема цифровізацію та InsurTech-інновації, посилення кіберстійкості, формування системи страхування воєнних ризиків для відновлення й залучення інвестицій, поглиблення міжнародної інтеграції, розвиток людського капіталу та відновлення довіри споживачів. Зроблено висновок, що послідовна модернізація страхового ринку створює передумови для підвищення його конкурентоспроможності, соціальної значущості та повноцінної інтеграції до європейського фінансовог опростору.

The article provides a comprehensive analysis of the modernization of Ukraine’s insurance market in the context of European integration and the unprecedented challenges caused by the full-scale war. European integration of the insurance market is defined as the approximation of national legislation, supervisory practices, and business models to the EUacquis, primarily the requirements of the Solvency II Directive and the Insurance Distribution Directive (IDD). The current state of Ukraine’s insurance market is analyzed, with emphasis on the declining number of insurers and increasing market concentration, the dominance of non-life insurance, and the insufficient development of long-term insurance segments. Particular attention is paid to the impact of the war on demand, the structure of insurance claims, and insurers’ ability to meet their obligations, as well as to the role of anti-crisis measures implemented by the state and the National Bank of Ukraine in maintaining financial stability and restoring reinsurance relations. A central focus of the study is the analysis of regulatory modernization associated with the “split” reform, the adoption of the revised Law of Ukraine “On Insurance” No. 1909-IX, and the introduction of risk-based supervision aligned with European standards. The article substantiates strategic directions for further development of the insurance market, including digitalization and InsurTech innovations, strengthening cyber resilience, establishing war risk insurance mechanisms to support recovery and investment, deepening international integration, developing human capital, and restoring consumer trust. It is concluded that consistent modernization of the insurance market creates prerequisites for enhancing its competitiveness, social relevance, and full integration into the European financial space.
MODERNIZATION OF THE INSURANCE MARKET OF UKRAINE IN THE CONTEXT OF EUROPEAN INTEGRATION
Keywords: страховийринок; європейськаінтеграція; ризик-орієнтованийнагляд; цифровізація; страхуваннявоєннихризиків; фінансовастійкість.; insurance market; European integration; risk-based supervision; digitalization; war risk insurance; financial resilience.