АГРАРНІ ФІНАНСОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ: ПОНЯТТЯ І ВИДИ - Земко, Алла Михайлівна; Пахолюк, Анатолій Михайлович (My University, 2022)
Стаття присвячена науковому аналізу аграрних фінансових правовідносин та виокремленню їх видів. Встановлено, що норми права, які регулюють аграрні фінансові відносини, ґрунтуються на нормах фінансового права та повинні враховувати особливості аграрних відносин, набуваючи при цьому власної специфіки. Авторами висвітлено особливості аграрних фінансових правовідносин з урахуванням переліку наступних обставин. По-перше, особливості аграрного сектора, зокрема його сезонний характер. По-друге, особливостями правового статусу суб’єктів таких правовідносин (сільськогосподар- ських товаровиробників, Аграрної біржі, Аграрного фонду, Аграрного страхового пулу тощо). По-третє, наявність системи державної фінансової підтримки сільськогосподарських товарови- робників, сформованої на основі чинного аграрного законодавства. По-четверте, наявність спеці- альних правових механізмів, які передбачають особливості страхування та кредитування суб’єк- тів господарювання аграрного сектора економіки. Зроблено висновок, що особливості аграрних фінансових відносин виникають насамперед у процесі фінансової діяльності суб’єктів аграрних відносин. Запропоновано авторське визначення аграрних фінансових правовідносин, згідно з яким це різ- новид майнових відносин, виражених у грошовій формі та врегульованих нормами аграрного та фі- нансового права, які виникають, змінюються та припиняються в процесі фінансової діяльності сіль- ськогосподарських товаровиробників. Автори виокремлюють такі групи аграрних фінансових пра- вовідносин: щодо формування, розподілу та використання відповідних майнових фондів юридичних осіб; кредит (у тому числі фінансовий лізинг); страхування; відносини з державним та місцевими бюджетами (щодо сплати податків та інших обов’язкових платежів і зборів; отримання державної фінансової підтримки); інвестиції.
Keywords: аграрні фінансові правовідносини; державна фінансова підтримка; кредитні пра- вовідносини; оподаткування сільськогосподарських товаровиробників; розрахункові правовідносини; сільськогосподарське виробництво; страхові правовідносини; фінансова система; фінансова діяль- ність сільськогосподарських товаровиробників.