Основні тенденції підвищення інвестиційної привабливості українських підприємств у міжнародному бізнес середовищі - Лакодей, Єва Валеріївна (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра досліджено теоретичні основи формування інвестиційної привабливості сучасних підприємств в міжнародному бізнесі, а саме: розкрито зміст та основні компоненти формування інвестиційної привабливості українських підприємств, обґрунтована роль інновацій як ключового фактора формування інвестиційної привабливості українських підприємств. Проведено аналіз інвестиційної привабливості України в умовах глобалізації та внутрішньоекономічних викликів, зокрема: проведено оцінку інвестиційної привабливості України в умовах глобальних та внутрішніх викликів, динаміку та галузеву структуру ПІІ в Україні, окреслено ключові тенденції інвестиційної активності; здійснено моніторинг нормативно-правового регулювання й макроекономічних факторів інвестиційної привабливості українських підприємств. Мета кваліфікаційної роботи полягає у визначенні ключових чинників формування інвестиційної привабливості українських підприємств у міжнародному бізнес-середовищі, оцінка їх впливу у контексті сучасних викликів. Об’єктом дослідження є інвестиційна діяльність підприємств України в умовах міжнародного бізнес середовища. Предметом дослідження є теоретичні та прикладні аспекти дослідження економічних, правових, інституційних та інноваційних чинників, що визначають рівень інвестиційної привабливості українських підприємств в міжнародному бізнес-середовищі. Для дослідження визначеної проблематики було використано наступні методи дослідження: логічний метод застосовувався для обґрунтування висновків; метод узагальнення – для систематизації різноманітних аспектів інвестиційної привабливості; методи аналізу та синтезу, метод пояснення і класифікації – для групування факторів, що впливають на інвестиційну привабливість; статистичний метод для збору, обробки та аналізу кількісних показників, пов’язаних з обсягами інвестування та рейтингами. Результати дослідження сприяють кращому розумінню природи та механізмів формування інвестиційної привабливості, для українського бізнесу напрацьовані пропозиції можуть допомогти у плануванні та впровадженні інноваційно-інвестиційних проєктів, а також у зміцненні конкурентних позицій на світових ринках.
Keywords: інвестиційна привабливість; інновації; міжнародне бізнес середовище; інвестиційний клімат; прямі іноземні інвестиції; державне регулювання