Аерографія як техніка образотворення у промисловому дизайні - Петрук, Іван Олександрович (Луцьк : ЛНТУ, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню аерографії як техніки образотворення у промисловому дизайні. Основні проблеми, на вирішення яких спрямована робота, включають аналіз історичного розвитку аерографії, її типологічну різноманітність, а також дослідження дизайн-особливостей аерографії у промисловому дизайні. Метою дослідження є комплексний аналіз аерографії, визначення її особливостей та практичних аспектів використання в промисловому дизайні. У першому розділі роботи обґрунтовано історичний аналіз етапів становлення та розвитку аерографії від стародавніх зразків до сучасності. Розглянуто підходи до трактування поняття аерографії та проведено аналіз літератури з цього питання. Проаналізовано внесок різних художників та дизайнерів у розвиток цієї техніки. Другий розділ присвячений типологічній та видовій різноманітності аерографії. Виконано класифікацію технік аерографії, визначено їхні особливості та специфіку застосування в різних галузях промислового дизайну. Третій розділ включає аналіз дизайн-особливостей аерографії. Визначено практичні аспекти проектування об’єктів дизайну з використанням аерографії. Проаналізовано використання аерографії у сучасних дизайнерських проектах, її вплив на естетику та функціональність промислових виробів. У четвертому розділі представлені ілюстрації розробки аерографії для автомобіля, що поєднують елементи традиційного японського мистецтва з сучасними тенденціями промислового дизайну. Робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел (44 позиції) та додатків (35 стор.).
Keywords: аерографія; техніка образотворення; промисловий дизайн; історичний аналіз; класифікація; дизайн-особливості; інновації; функціональність