Мурал як вид стріт-арту: художні особливості та прийоми формування - Голоюх, Зореслава Едуардівна (Луцьк : ЛНТУ, 2024)
Робота присвячена аналізу мурал-арту в світовому та українському вуличному мистецтві. Встановлено, що українські мурали потрібно розглядати в контексті світового розвитку стінописів. Український мурал-арт активно почав розвиватися лише на початку 2010-х років, тоді як у країнах Америки та Європи його формування тривало з 1930-х до 2000-х років. Витоки та передумови виникнення мурал-арту на різних континентах розглядаються крізь призму історико-культурних процесів у образотворчому та монументально-декоративному мистецтві. Увага приділяється художнім течіям і напрямам авангарду першої третини ХХ століття, американському стріт-арту 1930- 1980-х років, хіп-хоп культурі та боротьбі різних рас за рівні права з корінними мешканцями США, мексиканському муралізму, українському бойчукізму, радянському монументалізму в УРСР, а також європейським, азійським та африканським муралам з їх унікальними особливостями. На основі комплексного дослідження було розв’язано такі завдання: 1) здійснено класифікацію різновидів світових муралів; 2) визначено змістовно- просторову організацію стінописів; 3) виокремлено мистецькі технології створення композицій мурал-арту іноземними та українськими художниками; 4) на прикладах вуличного мистецтва проаналізовано специфіку формотворення та пластичного моделювання муралів. Художньо-образні та жанрово-стильові зразки дозволили поглибити типологію європейських і українських муралів; 6) виконано дизайн розробку муралу на тему : — Мова має значення!. У першому розділі обґрунтовано історичний аналіз етапів становлення та розвитку мурал-арту як в Україні, так і за її межами. У другому розділі наведено класифікацію та систематизацію мурал-об'єктів. У третьому розділі розглянуто художні особливості сучасного українського мурал-арту. Зокрема, зроблено спробу класифікувати мурали за такими категоріями: характер виконання, мистецька тематика, функціональність стінописів у міському просторі.
Keywords: мурал-арт; художні течії; американський стріт-арт; український бойчукізм; радянський монументалізм в УРСР