Проектування та розрахунок засобів автоматизацій процесу виготовлення деталі вал-шестерня - Биць, Роман Дмитрович (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
В роботі розглянуто процес та методи автоматизації виробництва в умовах серійного виробництва. У роботі проведено детальний аналіз існуючого технологічного процесу виготовлення вал-шестерні, виявлено його недоліки та "вузькі місця" з точки зору автоматизації. На основі аналізу розроблено модернізований технологічний маршрут із застосуванням сучасного обладнання з числовим програмним керуванням (ЧПК). Проведено кінематичний та силовий розрахунки приводів основного обладнання та спроектованих засобів автоматизації. Виконано розрахунок економічної ефективності від впровадження запропонованих рішень, що підтверджує доцільність модернізації. Наукова новизна полягає в комплексному підході до автоматизації виробництва типової деталі машинобудування, що враховує інтеграцію сучасних систем керування, маніпулювання та контролю в єдиний технологічний ланцюг. Практичне значення роботи полягає в розробці готового проектного рішення, яке може бути імплементоване на машинобудівних підприємствах для модернізації існуючих виробничих ліній, що дозволить суттєво підвищити їхню конкурентоспроможність. Використання автоматизованих виробничих ліній дозволяє підвищити ефективність виготовлення, вбудувати контроль якості на кожному з етапів виготовлення та зменшити собівартість виробів.

The work considers the process and methods of production automation in serial production. The work provides a detailed analysis of the existing technological process for manufacturing a shaft-gear, identifying its shortcomings and "bottlenecks" from the point of view of automation. Based on the analysis, a modernized technological route has been developed using modern equipment with numerical program control (CNC). Kinematic and power calculations of the drives of the main equipment and the designed automation means have been carried out. The calculation of the economic efficiency of the implementation of the proposed solutions has been performed, which confirms the feasibility of modernization. The work considers the process and methods of production automation in serial production. The work provides a detailed analysis of the existing technological process for manufacturing a shaft-gear, identifying its shortcomings and "bottlenecks" from the point of view of automation. Based on the analysis, a modernized technological route has been developed using modern equipment with numerical program control (NCC). Kinematic and power calculations of the drives of the main equipment and the designed automation means have been carried out. The calculation of the economic efficiency of the implementation of the proposed solutions has been performed, which confirms the feasibility of modernization.
Design and calculation of automation tools for the manufacturing process of shaft-gear parts
Keywords: вал-шестерня; автоматизація; технологічний процес; верстат з ЧПК; промисловий робот; програмований логічний контролер; автоматизований контроль; проектування; розрахунок