Графічний знак у візуальних комунікаціях: морфологія форми та символіка - Поліщук, Ангеліна Сергіївна (Луцьк : ЛНТУ, 2023)
Кваліфікаційна робота магістра є дослідженням особливостей використання символів та знаків у проектуванні об’єктів графічного дизайну. Сучасні компанії мають нагальну потребу у чіткій ідентифікації власних брендів, особливо в умовах інформаційної перенасиченості. Виразна інфографіка та фірмовий стиль забезпечують ефективну комунікацію зі споживачем та формують сталу репутацію. Візуальний знак виконує свою функцію лише за умови дотримання дизайнерських підходів до його розробки. Візуальна ідентифікаційна виразність знаків потребує комплексного вивчення для ефективного використання у проектній практиці. Необхідність вдосконалення виражальних графічних засобів, їх ефективне функціонування в сучасному інформаційно-комунікаційному просторі зумовлює актуальність дослідження. Наукова новизна полягає у систематизації графічних засобів на основі комплексного вивчення знаків і символів та врахування комунікаційних особливостей цільової аудиторії. Проаналізовано джерельну базу вивчення знаків та символів у графічному дизайні, розкрито сучасні тенденції графічних знаків та специфіку їх проектування. Розглянуто способи взаємодії між графічним знаком (зображенням) і вербальним повідомлення.
Keywords: логотип; знак; символ; морфологія; графічний дизайн; візуальна ідентифікація; бренд; інфографіка; візуальна комунікація