Роботизований технологічний комплекс для виготовлення деталей типу корпус. - Думанський, Ярослав Володимирович (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
В роботі розглянуто процеси виготовлення корпусних деталей. Розглянуто шляхи підвищення ефективності технології виготовлення в результаті впровадження маловідхідного процесу отримання заготовок, раціональних режимів, високопродуктивних пристроїв, різального і вимірювального інструмента, нових автоматичних ліній. Наведено особливості комплексних технологічних процесів обробки деталей типу корпус. Під час виконання роботи проведено широкий спектр завдань, спрямованих на створення автоматизованого виробничого комплексу для виготовлення деталей типу «корпус». Було розроблено технологічний процес виготовлення деталі, спроектовано технічні засоби для його впровадження та виконано всі необхідні розрахунки. Розроблений технологічний процес є унікальним і гарантує якісне виготовлення деталі відповідно до технічного завдання. Завдяки застосуванню РТК та комбінованого інструменту для виготовлення деталей з’являється можливість залучати працівників із нижчим рівнем кваліфікації порівняно з наявним технологічним процесом. Розроблено алгоритм роботи та схему керування опозиціонером, схему алгоритму перевірки готовності затискного пристрою до завантаження, схему алгоритму перевірки готовності верстата до запуску. Кожен з алгоритмів виключає можливість зіткнення робочих органів обладнання чи заготовки.

The work examines the processes of manufacturing body parts. Ways of increasing the efficiency of manufacturing technology as a result of the introduction of a low-waste process for obtaining blanks, rational modes, high-performance devices, cutting and measuring tools, and new automatic lines are considered. The features of complex technological processes for processing body-type parts are presented. During the work, a wide range of tasks were carried out aimed at creating an automated production complex for the manufacture of "housing" type parts. The technological process for manufacturing the part was developed, technical means for its implementation were designed, and all necessary calculations were performed. The developed technological process is unique and guarantees high-quality manufacturing of parts in accordance with the technical specifications. Thanks to the use of RTK and a combined tool for manufacturing parts, it is possible to attract workers with a lower level of qualification compared to the existing technological process. An algorithm of work and a control scheme for the oppositionist have been developed, a scheme for checking the readiness of the clamping device for loading, a scheme for checking the readiness of the machine tool for starting. Each of the algorithms eliminates the possibility of collision of the working parts of the equipment or the workpiece.
Robotic technological complex for the manufacture of housingtype parts.
Keywords: Корпус; технологія; обробка; технологічна система; автоматизація; роботизований технологічний комплекс