Ризики банківської діяльності та напрями їх мінімізації (на матеріалах АТ «ПРАВЕКС БАНК») - Дмитрук, Віталій Олександрович (Луцьк : ЛНТУ, 2023)
Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. У першому розділі досліджено концептуальні засади банківських ризиків та методику розрахунку основних їх показників. Аналітичний розділ спрямований на оцінку показників ризиків банку та доведення справедливості сформульованих гіпотез, якими є: гіпотеза № 1, яка передбачає, що зміни в обмінних курсах можуть призводити до коливань вартості активів та зобов’язань банку в іноземних валютах, що може впливати на його фінансовий стан та призводити до валютного ризику; гіпотеза № 2, яка передбачає, різні види активів та зобов’язань банку можуть мати різну чутливість до змін процентних ставок; гіпотеза № 3, яка передбачає, що за умови економічного спаду та зміни в кредитній політиці банку може зрости ризик неповернення кредитів у зв’язку зі змінами в фінансовому стані позичальників. У третьому розділі запропоновано шляхи мінімізації банківських ризиків за напрямами: зниження валютного ризику, процентного ризику та кредитного ризику. У висновках узагальнено інформацію відображену в трьох попередніх розділах.
Risks of banking activity and directions for their minimization (based on the materials of JSC «PRAVEX BANK»)
Keywords: банківський ризик; валютний ризик; процентний ризик; кредитний ризик; географічний ризик; стратегічний ризик; ризик репутації