Соціальна відповідальність працівників закладів охорони здоров’я в контексті сталого розвитку - Ліпич, Любов Григорівна (Львів, 2024)
Мета статті полягає в ідентифікації готовності працівників закладів охорони здоров’я впроваджувати принципи соціальної відповідальності в свою професійну діяльність. Доведено, що принципи соціальної відповідальності універсальні. Їх можуть використовувати суб’єкти, що працюють за межами бізнесу Соціальна відповідальність притаманна природі діяльності закладів охорони здоров’я та має бути відображена в місії, яку вони реалізують щодня. Обґрунтовано, що соціальна відповідальність в закладах охорони здоров'я охоплює ряд ініціатив та практик, спрямованих на покращення якості надання медичних послуг та взаємодію з громадкістю. Основні аспекти соціальної відповідальності в охороні здоров'я включають: доступність та доступні ціни, етичну поведінку, забезпечення безпеки, екологічну стійкість, співпрацю з громадкістю, прозорість та відкритість. Ці принципи сприяють створенню закладів охорони здоров’я, які надають і медичну допомогу, і дбають про громадські інтереси, зберігаючи та покращуючи загальний стан здоров'я та добробут спільноти. Основні аспекти етики в медицині включають: компетентність та професійну поведінку. конфіденційність та приватність. повагу до пацієнтів, засади інформаційної згоди, елімінування неетичної поведінки, відповідальність. Аналіз думок керівників закладів охорони здоров’я та медичних працівників дозволив сформулювати такі висновки. Поведінка та ставлення медичних працівників до пацієнтів та колег свідчить про несвідомі дії, що відповідають принципам соціальної відповідальності. Необізнаність і небажання керівників впроваджувати ці принципи не означає, що вони заперечують обґрунтованість етичної діяльності в суб’єктах, якими керують, навпаки, вони віддають перевагу функціонуванню етичних норм та принципам соціальної відповідальності. Підвищення рівня знань менеджерів про сучасні інструменти менеджменту соціальної відповідальності у довгостроковій перспективі підвищить кількість і якість послуг, які пропонують заклади охорони здоров’я, їх ефективність та імідж на ринку.

The aim of the article is to assess the readiness of healthcare institution employees to integrate the principles of social responsibility into their professional activities. It has been demonstrated that social responsibility principles are universal and can be applied by entities beyond the business sector. Social responsibility is inherent in the nature of healthcare institution activities and should be reflected in the mission they carry out on a daily basis. It is argued that social responsibility in healthcare institutions involves a range of initiatives and practices aimed at improving the quality of medical services and interaction with the public. The main aspects of social responsibility in healthcare include: accessibility and affordability, ethical behavior, safety, environmental sustainability, collaboration with the public, transparency, and openness. These principles contribute to the establishment of healthcare facilities that provide both medical care and care for the public interest, maintaining and improving the overall health and well‐being of the community. Key ethical aspects in medicine include competence and professional behavior, confidentiality and privacy, respect for patients, principles of informed consent, elimination of unethical behavior, and responsibility. An analysis of the opinions of healthcare institution leaders and medical professionals allowed for the following conclusions. The behavior and attitude of medical professionals towards patients and colleagues indicate unconscious actions in line with the principles of social responsibility. The lack of awareness and unwillingness of leaders to implement these principles does not imply a rejection of the validity of ethical conduct in the entities they oversee; on the contrary, they prefer the functioning of ethical norms and principles of social responsibility. Increasing the knowledge of managers about modern social responsibility management tools in the long term will enhance the quantity and quality of services offered by healthcare institutions, their efficiency, and market image.
Social responsibility of healthcare workers in the context of sustainable development
Keywords: соціальна відповідальність; принципи соціальної відповідальності; екологічна стійкість; співпраця з громадкістю; прозорість та відкритість; аспекти етики в медицині.