ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Джанкарашвілі, Марина Вікторівна (Луцьк : ЛНТУ, 2023)
Об’єктом дослідження стала інтернаціоналізація як процес входу, ідентифікації, розширення діяльності на міжнародні ринки. Метою роботи було: дослідити перспективи інтернаціоналізації легкої промисловості України. У процесі написання роботи було використано наукові методи: аналізу, синтезу, узагальнення теоретичних положень щодо сутності поняття інтернаціоналізації; системний аналіз, порівняння та узагальнення для опрацювання статистичних даних, інформаційних джерел щодо експорту товарів легкої промисловості; функціонально-структурний аналіз для визначення можливостей інтернаціоналізації найбільш перспективного сектору одягу легкої промисловості України. У роботі досліджено визначення категорії «інтернаціоналізація» у працях зарубіжних та українських вчених, проаналізовано проблеми розвитку легкої промисловості України, а також рівень її інтернаціоналізації, зокрема динаміка та географічна структура експорту товарів вітчизняної легкої промисловості. Це дозволило обґрунтувати стратегічний напрям розвитку легкої промисловості: широке входження на зарубіжні ринки, зокрема, на європейський ринок одягу, з урахуванням вимог Євросоюзу до українського експорту. Визначено шляхи інтернаціоналізації легкої промисловості, враховуючи швидкий розвиток сучасних методів продажу (через онлайн-магазини, маркетплейси, соціальні мережі). Результати дослідження можуть бути враховані при розробці державної стратегії інтернаціоналізації легкої промисловості, зокрема в аспекті розширення виходу на європейський ринок одягу.
Keywords: зовнішня торгівля; інтернаціоналізація; легка промисловість України; експорт; іноземні партнери