Формування механізму розвитку підприємств агросектору на засадах цифровізації - Дзямулич, Микола Іванович; Косінський, Петро Миколайович (Дніпро : ДКС Центр, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування механізму розвитку підприємств агросектору на засадах цифровізації в умовах структурних зрушень та ускладнення економічного середовища. Зʼясовано, що цифровізація виступає інструментом модернізації виробничо-управлінських процесів та системоутворюючим чинником трансформації організаційно-економічних механізмів функціонування аграрних підприємств. Визначено, що впровадження цифрових засобів змінює логіку формування управлінських рішень та забезпечує інтеграцію операційних, фінансових і аналітичних контурів в системі управління підприємств агросектору. Доведено, що розвиток даних субʼєктів господарювання в цифровому середовищі ґрунтується на поєднанні процесної орієнтації та інструментів цифрової аналітики, що дозволяє підвищити ефективність використання ресурсного потенціалу. Обґрунтовано, що системне впровадження цифровізації формує передумови для підвищення економічної результативності та довгострокового розвитку підприємств агросектору. Запропоновано концептуальні засади формування механізму розвитку аграрних підприємств, який базується на узгодженні стратегічних цілей, цифрових інструментів управління та організаційної адаптивності суб’єктів господарювання.
Keywords: цифровізація; агросектор; аграрні підприємства; розвиток підприємств; цифровізаія виробництва