Розробка та оптимізація системи тестування мережевої архітектури REST API з використанням апаратно-програмних засобів - Куліков, Назар Олександрович (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра виконано розробку та оптимізацію системи автоматизованого тестування мережевої архітектури REST API з використанням апаратно-програмних засобів. Досліджено принципи побудови REST API, клієнт-серверної взаємодії, HTTP-запитів і кодів відповідей, а також сучасні підходи до тестування API. Обґрунтовано вибір мови програмування Java та інструментів Maven, TestNG, Rest Assured і Allure, на основі яких реалізовано власний фреймворк тестування в середовищі IntelliJ IDEA. Розроблено функціональні тестові сценарії, виконано автоматизовані перевірки, сформовано звіти та оцінено ефективність створеної системи тестування.

The bachelor’s qualification thesis is devoted to the development and optimization of an automated testing system for REST API network architecture using hardware and software tools. The principles of REST API design, client–server interaction, HTTP requests and response codes, as well as modern API testing approaches are analyzed. The choice of Java and the tools Maven, TestNG, Rest Assured, and Allure is justified, and a custom testing framework is implemented in the IntelliJ IDEA environment. Functional test scenarios are developed, automated checks are performed, test reports are generated, and the effectiveness of the proposed testing system is evaluated.
Keywords: REST API; автоматизоване тестування; Java; TestNG; Rest Assured; Allure; HTTP; IntelliJ IDEA