Продуктивність соснових деревостанів Луцького лісництва ДП «Волинський військовий лісгосп - Кобзар, Владислав Олександрович (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра складається з вступу, чотирьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел, додатків. Робота присвячена вивченню сучасного стану і структури соснових деревостанів в лісо рослинних умовах Луцького лісництва ДП «Волинський військовий лісгосп». В роботі проаналізовано літературні джерела з питання сучасного стану та особливостей формування високопродуктивних соснових насаджень у лісах західного регіону України. Дана коротка характеристика природно-історичних умов підприємства. Вивчено сучасний стан, фактичну та потенційну продуктивність соснових деревостанів свіжого та вологого дубово-соснових суборів Луцького лісництва. Встановлено, що фактична продуктивність соснових насаджень є нижча від потенційно можливої. А ступінь використання типологічного потенціалу в умовах панівного типу лісу становить 63%. Середній запас деревостанів у віці головної рубки, для експлуатаційних лісів підприємства у 2023 році, складав 245 м3/га. Обгрунтовано систему заходів щодо формування деревостанів за участю сосни в умовах свіжого та вологого дубового субору Луцького лісництва ДП «Волинський військовий лісгосп».
Stand Produtivity in Lutsk Forestry, SE «Volyn Military Forestry Enterprise»
Keywords: соснові деревостани; формування насаджень; деревна продуктивність; рубки догляду; корінні деревостани; похідні деревостани