Графічні ілюстрації у дизайні поліграфічної продукції: класифікація та дизайн-особливості - Юрченко, Олександра Дмитрівна (Луцьк : ЛНТУ, 2023)
Метою роботи є визначення дизайн-особливостей різних видів графічних ілюстрацій у проектуванні поліграфічної продукції. У роботі розв’язано наступні завдання: визначено історичні етапи розвитку графічної ілюстрації та її роль як засобу візуальної комунікації; сформовано класифікацію графічних ілюстрацій на основі аналізу засобів художньої виразності; проаналізовано способи створення графічних ілюстрацій у дизайні; розроблено графічні ілюстрації для збірки японської класичної поезії. У першому розділі проведено аналіз літературних та інформаційних джерел. Досліджено історію становлення та розвиток графічних ілюстрацій, звернуто увагу на комунікативну роль ілюстрації у дизайні поліграфічної продукції. У другому розділі сформовано класифікацію графічних ілюстрацій на основі аналізу засобів художньої виразності. Розглянуто особливості створення точкової, лінійної, силуетної, комбінованої видів ілюстрацій, а також ілюстрації-колажу та шрифтової ілюстрації. У третьому розділі проаналізовано можливості використання графічних ілюстрацій у дизайнерських практиках. У четвертому розділі створено графічні ілюстрації для збірки японської класичної поезії, здійснено верстку видання.
Keywords: графічна ілюстрація; візуальні комунікації; дизайн; техніки створення; засоби художньої виразності