Aудиторська політика суб’єктів аудиторської діяльності в умовах сталого розвитку - Ліпич, Любов Григорівна; Мельник, Катерина Петрівна; Бортнік, Світлана Миколаївна; Візняк Юрій Ярославович; Козоріз, Марія Андріївна (My University, 2022)
Ґрунтовно проаналізовано сучасне нормативно-правове регулювання аудиторської діяльності та виявлено напрями його вдосконалення в частині внутрішнього забез-печення аудиторської діяльності, яке передбачає для аудиторських компаній мож-ливість вибору підходів до управління якістю своїх послуг, політики ціноутворення, корпоративної етикитощо, що посилюється умовами сталого розвитку та проце-сами децентралізації влади й управління. Можливість вибору методів і процедур у бухгалтерському обліку призвело до появи поняття «облікова політика». Назрілим є застосування в теорії і практиці аудиту категорії «аудиторська політика». Така категорія для суб’єктів аудиторської діяльності обґрунтовується необхідністю ком-плексної систематизації в одному внутрішньому документі як опису підходів (розк-риття політики) щодо особливостей управління якістю і ціноутворенням своїх пос-луг, так і розкриття свого суспільного позиціонування й відповідальності. Публічна аудиторська політика сприятиме формуванню в суспільстві (зокрема, на певних сільських територіях) позитивного іміджу цієї діяльності, її відповідності цілям ста-лого розвитку. Запропоновано широке використання в науці та практиці аудиту категорії «аудиторська політика суб’єкта аудиторської діяльності» та змодельовано основні положення (розділи) її змісту (місія, управління якістю, розвиток персоналу й гендерна рівність, корпоративна етика, партнерська відповідальність, ціноутво-рення й винагород персоналу, дорожня карта розвитку суспільної корисності, про-фесійно-громадська активність). Застосування аудиторської політики як внутріш-нього документа, що визначає ключові орієнтири і вибір підходів функціонування аудиторської компанії на певний період, формує стрижень її фінансової діяльності та слугує комплексним представленням компаніїдля зовнішніх партнерів.
Keywords: аудит; аудиторська політика; фінансова діяльність; контроль якості аудиторських послуг; корпоративна етика; громадсько-професійна актив-ність