РОЛЬ МІЖНАРОДНОГО ВАЛЮТНОГО ФОНДУ У ФІНАНСОВІЙ ПІДТРИМЦІ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІК КРАЇН СВІТУ - Столярчук, Ольга Володимирівна (Луцьк : ЛНТУ, 2024)
Мета дослідження це аналіз ролі МВФ у фінансовій підтримці національних економік, а також оцінка ефективності його діяльності та впливу на економічну стабільність і розвиток окремих країн. Предметом є механізми фінансової підтримки, що надаються МВФ країнам світу. У першому розділі аналізуються теоретичні засади діяльності МВФ, історія його створення, еволюція функцій і завдань, а також фінансові інструменти, що використовуються для підтримки країн, які зазнали економічних труднощів. Другий розділ присвячений оцінці ефективності програм МВФ на прикладі таких країн, як Південна Корея, Аргентина та Ірландія, з акцентом на позитивні та негативні аспекти їх впливу на економіки цих держав. Третій розділ розглядає перспективи розвитку МВФ у контексті сучасних економічних викликів, зокрема змін клімату, цифрової трансформації та соціальної нерівності. Окрему увагу приділено рекомендаціям щодо вдосконалення механізмів співпраці МВФ з країнами-членами для більш ефективного вирішення глобальних проблем. Результати дослідження дозволяють зробити висновки щодо важливості діяльності МВФ у сучасній економічній системі та його потенціалу у вирішенні глобальних проблем, зокрема в контексті сталого розвитку та інклюзивного зростання.
Keywords: Міжнародний валютний фонд; глобальна економіка; кредитні програми; транш; грант; макроекономічна стабільність; сталий розвиток; реформи