Програмні технології адаптивного клімат-контролю для безпечних умов утримання домашніх тварин - Ліщина, Валерій Олександрович; Чарук, Владислав Русланович (Луцьк: ЛНТУ, 2026)
У статті розглянуто програмні технології розробки кіберфізичної IoT-системи енергоефективного адаптивного автоматизованого домашнього клімат-контролю для забезпечення безпечних умов утримання домашніх тварин. Запропоновано архітектуру інтелектуальної системи на базі RaspberryPi, яка поєднує сенсорні модулі моніторингу параметрів мікроклімату, блок обробки та аналізу даних, виконавчі пристрої та засоби віддаленого керування. Система забезпечує автоматичний контроль температури, вологості, якості повітря та освітленості з використанням адаптивних алгоритмів керування й технологій Інтернету речей (IoT). Досліджено принципи побудови функціональної структури системи, механізми збору та обробки сенсорних даних, а також методи енергоефективного регулювання мікроклімату. Реалізовано можливість дистанційного моніторингу та керування через вебінтерфейс і мобільний застосунок. Особливу увагу приділено забезпеченню стабільності роботи системи, зниженню енергоспоживання та підвищенню рівня автоматизації процесів догляду за домашніми тваринами. Практичне значення розробки полягає у створенні масштабованого та гнучкого рішення для інтеграції в сучасні системи «розумного» дому, що дозволяє підтримувати комфортні та безпечні умови утримання тварин незалежно від змін зовнішнього середовища.
Keywords: IoT; кіберфізична система; Raspberry Pi; домашні тварини; клімат-контроль; автоматизація; енергоефективність; сенсорні системи; розумний дім; адаптивне керування