Досліження процесів садіння цибулі з удосконаленням саджалки сівку - Воробчук, Павло Володимирович (Луцьк : ЛНТУ, 2023)
У магістерській роботі проведено огляд літератури та сформульовано завдання досліджень за обраною темою. Виявлено, що із зміною кліматичних умов винила потреба в удосконалення загальноприйнятних технологій вирощування сільськогосподарської продукції. Не є винятком цибуля, дворічна культура, яка займає особливе місце у життєдіяльності людини. Через відсутність органічних добрив, вчасно внесених у грунти, все більше використовуються мінеральні. Такий підхід не дозволяє вирощувати якісну плодоовочеву продукцію, особливо органічну. Рослини цибулі досить вимогливі до родючості грунту. На 10 т врожаю цибуля ріпчаста виносить із грунту в середньому до 40,2 кг азоту, 11,6 - фосфору i 21,0 кг калію. Тому, посіви цибулі потрібно розміщати на високородючих, пухких, багатих на органічну речовину, структурних, чистих в!д бур’янів грунтах. Теоретично обгрунтовано технологію промислового виробництва цибулі з сіянки. Дана технологія ставить особливі вимоги до підготовки ділянки для вирощування та характеризується смуговим способом посадки сіянки.. Тому, у магістерській роботі, вказано на конструктивні особливості саджалки сівку, удосконалення садильного апарату i встановлено основні параметрів i режими його роботи при взаємодії з насіннєвим матеріалом. Запропоновано програму досліджень, яка включає опис лабораторного устаткування та методик проведення експериментальних досліджень. Приведені результати досліджень та вказано на подальше удосконалення технології садіння цибулі сівку.
Keywords: технологія; вирощування; органічні добрива; сівок; цибуля; саджалка; садильний апарат