Функції соціальної економіки в процесі забезпечення сталого розвитку - Косінський, Петро Миколайович (My University, 2022)
Враховуючи сучасний стан економіки нашої держави, як необхідна умова соціально-економічного розвитку, особливої актуальності набуває соціальна орієнтація й трансформація національної економічної системи. Сьогодні, питання соціалізації національної економіки є мало вивченим і в нашій державі сприймається цей процес, як ряд короткострокових соціальних заходів, а найгостріші проблеми отримують лише формальний підхід. Соціальна економіка відіграє важливу роль у економічному зростанні та забезпеченні суспільного добробуту про, що свідчить досвід багатьох європейських держав, де вже давно потреби суспільства (соціальна вигода) в пріоритеті перед економічною вигодою. Уданій статті досліджено функції соціальної економіки в умовах сучасності й обумовлено важливість впровадження соціальних принципів в економіку держави та необхідності відповідних соціальних трансформацій. Автор дійшов висновку, що соціальна економіка здійснює функції, як суто соціального, так суто й економічного характеру, реалізація яких зумовлює появу спільних функцій соціально-економічного характеру. Таким чином, виявлено такі функції соціальної економіки, як: соціальна капіталізація, налагодження соціального діалогу, посилення соціальної відповідальності індивідів й суспільства, соціальне забезпечення, розвиток форм суспільного поділу праці, прискорення економічного розвитку, прогресивний розвиток виробничої та невиробничої сфер, посилення соціальної відповідальності бізнесу, прозорість господарських процесів, екологічна продуктивність, соціальне партнерство, модернізація і трансформація наявних соціально-економічних систем, соціально-економічна стандартизація, урбанізація та «справедливість» розподілу фінансових ресурсів між елементами соціально-економічної системи. В результаті було сформовано висновки про необхідність впровадження засад соціальної економіки в нашій державі, адже це допоможе вирішити ряд важливих соціально-економічних проблем та призведе до збалансованого розвитку сформованих в ній систем.
Functions of the social economy in the process of ensuring sustainable development
Given the current state of the economy of our state, as a necessary condition for socio-economic development, the social orientation and transformation of the national economic system becomes especially relevant. Today, the issue of socialization of the national economy is little studied and in our country this process is perceived as a series of short-term social measures, and the most acute problems receive only a formal approach. The social economy plays an important role in economic growth and social welfare, as evidenced by the experience of many European countries, where the needs of society (social benefit) have long been a priority over economic benefit. This article examines the functions of the social economy in modern conditions and discusses the importance of introducing social principles into the state economy and the need for appropriate social transformations. The author came to the conclusion that the social economy performs functions of both purely social and purely economic nature, the implementation of which leads to the emergence of common functions of socio-economic nature. Thus, such functions of the social economy as: social capitalization, social dialogue, strengthening the social responsibility of individuals and society, social security, the development of forms of social division of labor, accelerating economic development, progressive development of productive and non productive spheres, strengthening corporate social responsibility, transparency of economic processes, environmental productivity, social partnership, modernization and transformation of existing socio-economic systems, socio-economic standardization, urbanization and "fairness" of the distribution of financial resources between elements of the socio-economic system. As a result, conclusions were drawn about the need to implement the principles of social economy in our country, because it will help solve a number of important socio-economic problems and lead to a balanced development of the systems formed in it.
Keywords: соціально-економічна сфера; соціально-економічний розвиток; соціальна економіка; соціалізація економіки; функції соціальної економіки