Сталий розвиток підприємства: концепція, механізми реалізації та виклики в умовах війни - Ліпич, Любов Григорівна; Рудь, Надія Терентіївна; Хілуха, Оксана Анатоліївна (Винники : ФОП Кошовий Богдан-Петро Олегович, 2025)
В умовах зростаючого дефіциту ресурсів та загостренняекологічних проблем підприємства мають інтегрувати принципи сталогорозвитку у свої стратегічні пріоритети для забезпечення довготривалоїжиттєздатності та зміцнення конкурентних позицій. Метою статті є єідентифікація концепції сталого розвитку підприємства та її активноїпідтримки через розвиток зовнішнього середовища тавнутрішніх підсистемшляхом впровадження інновацій.. Встатті використано методи аналізу йсинтезу наукової літератури, систематизації та теоретичногоузагальнення. Встановлено, що сталий розвиток підприємства є процесомцілеспрямованого соціально-економічного зростання, що не лише враховуєпоточні потреби, але й орієнтований на забезпечення потреб майбутніхпоколінь. Сталий розвиток гармонійно поєднує економічну вигоду, соціальнувідповідальність та екологічну стабільність, що робить його комплексноюстратегією довготривалого успіху. Альтернативним до сталого розвитку єнепередбачуваний розвиток, в основі якого лежатьтри механізми:паразитизм, шахрайство та марнотратство. Доведено, що сталий розвитокпідприємства передбачає такий підхід до його функціонування, за якогокомпанія дбає про зовнішнє середовище, забезпечуючи збереження йвідновлення зовнішніх ресурсів та підтримує свої внутрішні підсистеми,розвиваючи їх для забезпеченнясталої відтворюваності. Обґрунтовано, щосталий розвиток підприємства ґрунтується на двох ключових напрямах:зовнішнє відтворення (охоплює економічні, етичні та соціальні складові),внутрішнє відтворення (включаєекономічну та етичну компоненти).Ідентифіковано виклики реалізації концепції сталого розвитку підприємств вУкраїні: відсутність цілісної та узгодженої державної політики, спрямованоїна регламентацію впровадження інновацій для забезпечення сталості упідприємницькому середовищі, фінансова нестабільність, низький рівеньекологічної свідомості серед персоналу та управлінців, недостатньорозвинена інфраструктура в галузях управління відходами, переробки ресурсіві впровадження відновлюваних джерел енергії, технологічна відсталість іобмежений рівень інноваційної активності. Подолання вищезазначенихбар’єрів є необхідною умовою для ефективної імплементації концепціїсталого розвиткув українських підприємствах

In the context of growing resource scarcity and escalatingenvironmental challenges, enterprises must integrate the principles of sustainabledevelopment into their strategic priorities to ensure long-term viability andstrengthen their competitive positions. The purpose of this article is to identify theconcept of sustainable enterprise development and its active support through theenhancement of the external environment and internal subsystems by means ofinnovation implementation. The article employs methods of analysis and synthesisof scientific literature, systematization, and theoretical generalization. It has beenestablished that sustainable enterprise development is a process of purposeful socio-economic growth that not only considers current needs but is also focused onmeeting the needs of future generations. Sustainable development harmoniouslycombines economic benefit, social responsibility, and environmental stability,making it a comprehensive strategy for long-term success. As an alternative tosustainable development, the article outlines the concept of unpredictabledevelopment, which is based on three mechanisms: parasitism, fraud, andwastefulness. It is proven that sustainable enterprise development implies anoperational approach in which a company takes care of the external environment,ensuring the preservation and restoration of external resources, while alsosupporting its internal subsystems by developing them to ensure stable regeneration.It is substantiated that sustainable development is based on two key directions:external regeneration (including economic, ethical, and social components) andinternal regeneration (including economic and ethical components). The articleidentifies key challenges to the implementation of the sustainable developmentconcept in Ukrainian enterprises, including the absence of a coherent state policyregulating innovation implementation, financial instability, low environmentalawareness among staff and managers, underdeveloped infrastructure in wastemanagement and renewable energy, technological backwardness, and limitedinnovation activity. Overcoming the above-mentioned barriers is a necessarycondition for the effective implementation of the sustainable development concept inUkrainian enterprises
Sustainable enterprise development: concept, implementation mechanisms,and challenges in the context of war
Keywords: сталий розвиток підприємства. економічна вигода; соціальна відповідальність; екологічна стабільність; зовнішнє відтворення; внутрішнє відтворення; паразитизм; непередбачуваний розвиток; шахшахрайство та марнотратство