Роль платіжних систем під час воєнного стану - Пиріг, Світлана Олександрівна (Одеса : Гельветика, 2025)
У статті досліджено роль платіжних систем під час воєнного стану як критично важливої інфраструктури для фінансової стабільності держави. Проаналізовано їх функції у забезпеченні безперервності грошового обігу, соціальних виплат, торговельних розрахунків навіть в умовах пошкодження інфраструктури й кіберзагроз. У графічній формі представлено розподіл операцій, здійснених із використанням платіжних карток, у розрізі карткових платіжних систем та суми транскордонних переказів, здійснених в Україну через платіжні системи переказу коштів у 2024 році. Окреслено виклики та напрями розвитку, зокрема цифровізацію, підвищення кіберстійкості й популяризацію національних рішень. Підкреслено значення координації держави й банків у забезпеченні фінансової стійкості в контексті розвитку національної платіжної системи «Простір»

The article examines the role of payment systems during martial law as a critical infrastructure for the financial stability of the state. It analyzes their functions in ensuring the continuity of monetary circulation, social payments, and trade settlements even in conditions of infrastructure damage and cyber threats. The distribution of transactions made using payment cards by card payment systems and the amount of cross-border transfers made to Ukraine through payment systems for funds transfer in 2024 is presented in graphic form. Challenges and development directions are outlined, including digitalization, increasing cyber resilience, and popularizing national solutions. The importance of coordination between the state and banks in ensuring financial stability in the context of the development of the national payment system "Prostir" is emphasized.
The role of payment systems under martial law
Keywords: платіжні системи; воєнний стан; фінансова стабільність; безготівкові розрахунки; платіж-на інфраструктура; НПС «Простір»