Формування української національної ідентичності в умовах війни - Малиновський, Валентин Ярославович (Чернівці : Технодрук, 2023)
Протилежні за своїм характером процеси формування національних держав, що супроводжуються складними процесами націєтворення і державотворення, ставлять на порядок денний питання подальшої еволюції держави як форми розвитку національних спільнот, переосмислення принципів існування націй. Зазначена проблема для України була і залишається актуальною, особливо в контексті повномасштабної збройної агресії рф проти України у 2022–2023 роках. Власне, роз’єднаність української нації стала однією з причин військово-політичної та економічної слабкості, породженої віковою бездержавністю, вразливістю генетичної спадщини, структурною незавершеністю процесу утвердження української політичної нації, її духовної консолідації.
Keywords: Національна ідентичність; українська нація; громадянська ідентичністьь; українська мова; релігія