Антиоксиданти в харчуванні: природні та синтетичні - Парахненко, Владислав Геннадійович; Задорожна, Олена Михайлівна; Тараймович, Ірина Володимирівна (My University, 2025)
Антиоксиданти – це сполуки, що захищають організм від оксидативного стресу, спричиненого вільними радикалами. Вони відіграють важливу роль у підтримці здоров’я, запобігаючи розвитку хронічних захворювань, передчасному старінню та зниженню імунітету.Антиоксиданти поділяються на природні та синтетичні. Природні антиоксиданти містяться у фруктах, овочах, горіхах, злаках та зелені. До них належать вітаміни C, E, каротиноїди, флавоноїди, поліфеноли та мікроеле-менти, такі як селен і цинк. Вони нейтралізують вільні радикали, зміцнюють клітини та сприяють їхньому оновленню. Найбільше природних антиоксидан-тів у чорниці, гранатах, винограді, зеленому чаї, куркумі та темному шоколаді.Синтетичні антиоксиданти використовуються в харчовій промисловості для збереження свіжості продуктів та запобігання їх окисленню. Найпошире-нішими є BHA (бутилгідроксіанізол) і BHT (бутилгідрокситолуол), а також Е300 (аскорбінова кислота) і Е321 (бутилгідрокситолуол). Попри ефективність, деякі з них можуть мати потенційний негативний вплив на здоров’я при надмірному споживанні. Антиоксиданти досить чутливі до температури навколишнього середовища. Протягом декількох діб зберігання при кімнатній температурі вони втрачають до 50% своїх корисних властивостей. Зелень (наприклад, шпинат) необхідно берегти ще і від сонячних променів, які руйнують вітаміни, які в ній містяться. Продукти – джерела антиоксидантів не рекомендується піддавати тепловій обробці, особливо смажити. Збалансоване харчування з достатньою кількістю природних антиокси-дан тів є запорукою здоров’я та довголіття. Водночас важливо контролювати споживання синтетичних антиоксидантів, віддаючи перевагу натуральним продуктам.
Keywords: антиоксиданти; вільні радикали; оксидативний стрес; природні антиоксиданти; синтетичні антиоксиданти; харчування; вітаміни; поліфеноли; флавоноїди; здоров’я