Технологічна готовність до здійснення цифрових трансформацій бізнесу у промисловому секторі України - Кривов’язюк, Ігор Володимирович (Вінниця : Європейська наукова платформа, 2025)
В статті досліджено схильність підприємств промислового сектору України до використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) для досягнення цілей бізнесу. Узагальнено та проаналізовано показники промислового сектору України в 2016-2023 рр., що виявило їх негативну динаміку у час повномасштабного військового вторгнення на територію країни російських загарбників. Здійснено SWOT-аналіз розвитку промислового сектору, який визначив наявні обмеження, що заважають його зростанню та ряд можливостей, серед яких, зокрема, й необхідність здійснення цифрових трансформацій бізнесу. Розкрито динаміку основних показників технологічної готовності підприємств промислового сектору України до змін у 2016-2023 рр., що виявило загальне її поліпшення наприкінці досліджуваного періоду, переважно за рахунок зростання витрат на програмне забезпечення та покращення навичок застосування ІКТ. Виявлено, що такі зміни позитивно вплинули на стан цифрової трансформації бізнесу та використання ІКТ промисловими підприємствами України. Запропоновано заходи з підвищення технологічної готовності підприємств промислового сектору України в умовах військового стану.
Technological readiness for digital business transformation in ukraine’s industrial sector
Keywords: технологічна готовність; SWOT-аналіз; цифрова конкурентоспроможність; ІКТ; промислові підприємства; Україна