АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ ЗАВАНТАЖЕНОСТІ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ - Шемчук, Петро Володимирович (Луцьк : ЛНТУ, 2025)
Шемчук П. В. Автоматизована система моніторингу завантаженості автомобільних доріг. Рукопис. Кваліфікаційна робота магістра ОП «Комп’ютерні науки». Луцький національний технічний університет. Луцьк, 2025. Кваліфікаційна робота магістра складається з вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Кваліфікаційна робота присвячена розробленню та дослідженню автоматизованої системи моніторингу завантаженості автомобільних доріг на основі відеоданих і веборієнтованих інформаційних технологій. Метою роботи є створення прототипу системи, який реалізує повний цикл опрацювання даних: від отримання відеопотоків з камер спостереження до обчислення макроскопічних показників транспортного потоку, формування інтегрального індексу завантаженості та візуалізації результатів у вебінтерфейсі. Запропоновано багатошарову архітектуру, що включає модуль відеоаналітики, серверну частину з REST-інтерфейсом, базу даних та клієнтський вебзастосунок. Розроблено методику експериментального дослідження з використанням репрезентативних відеофрагментів, ручної розмітки еталонних даних та метрик якості детекції (precision, recall, F1-мера) і похибок розрахунку інтегрального індексу (MAPE, RMSE). Експерименти показали прийнятну точність оцінювання завантаженості в денних умовах зйомки та невелику затримку оновлення даних у вебінтерфейсі, що підтверджує придатність прототипу для оперативного моніторингу обмеженої кількості ділянок дорожньої мережі.
AUTOMATED ROAD CONGESTION MONITORING SYSTEM
Keywords: автоматизована система моніторингу; завантаженість автомобільних доріг; транспортний потік; інтегральний індекс завантаженості; комп’ютерний зір; відеоаналітика; вебзастосунок; інтелектуальні транспортні системи